100 éves néni:

Megrendelés érkezett telefonon egy belvárosi lakás tulajdonosától. A megrendelő elmondta, hogy eltartási szerződéssel vásárolt lakásában egy idős néni él, ahol néhány hete, hónapja ágyi poloska jelenlétére lett figyelmes az ott lakó. A helyszínre érkezve, azonnal a lakáshoz kísért a tulajdonos, ahol egy idős néni fogadott minket. Büszkén hozta elénk a 100 éves kor betöltéséhez gratuláló miniszterelnöki dokumentumot. Hozzá kell tenni, a néni fürgébben és fáradtságot nem ismerve szaladgált fel-alá, seprűt ragadott és pillanatok alatt feltakarította a konyhában elszórt szemetet.

 

A szobába invitálva azonnal megláttuk a problémát, a hálóágy környéke már messziről jól láthatóan tele volt ürüléknyomokkal. Érezhető , jellegzetes ágyi poloska szag terjengett a levegőben. Elmozdítva az ágyat, szörnyű látvány fogadott, amit csak tetéztek az oldalfalakról leakasztott festmények mögött található fészkek. 

poloska

A néni elmondása szerint neki már a háború óta kisebb nagyobb megszakításokkal folyamatosan volt ágyi poloska problémája, amit a látvány után el is tudtunk képzelni. Állította, hogy rendszeresen jár takarító, aki mindig nagyon alaposan tisztára varázsolja a lakást. Miután elmozdítottuk az ágyat , ez utóbbi állítást azonnal meg tudtuk cáfolni, ugyanis nagyjából 20 centiméter vastagságban és az ágy teljes hosszában került elő levedlett lárvabőr és elhullott poloska. A heverő fallal érintkező oldalán peték olyan mennyiségét találtuk, amit eddig a szakmában eltöltött évek alatt sohasem. 

levedlett lárvabőr

 

A szoba szinte minden szeglete telis tele volt poloskákkal, és azok ürüléknyomaival, petéivel. Látványosan olyan esettel volt dolgunk ami többszöri kezelést fog igényelni. Először a szakmai pályafutásunk során javasoltuk, hogy higiéniai okokból az ágyat érdemes lenne kidobni, mert azon annyi szennyeződés(alvadt vér) halmozódott fel, ami enyhén szólva is átlépi az egészségre ártalmas határvonalat. Az irtás megkezdése előtt egy bő 2 órás porszívózást, takarítást eszközöltünk. Az ágyneműtartóban felhalmozott ruhaneműket, huzatokat bezsákoltuk, majd magas hőfokos mosásra küldtük. Minden szétszerelhető bútort darabjaira bontottunk a minél alaposabb kezelés reményében.

 

  c poloska 3

 

A poloskák kiirtását mindösszesen kétszeri kezelés tette lehetővé, bár őszintén szólva ebben nem is reménykedtünk első ránézésre. Azonban ehhez a sikeres kezeléshez elengedhetetlen volt a megrendelő segítsége is, ami a munkavégzés előtti takarításokat, forróvízes mosásokat, elszállításokat illeti.

 

Tanulság:

Eszünkbe jutott a régi gyógymód, amikor piócákkal gyógyítottak, azok vérszívásával tisztították a vért a különböző felgyülemlett nehézfémektől, stb. Eljátszottunk a gondolattal, hogy a néni azért is élhetett meg ilyen idős kort, mert a poloskák hosszú évtizedeken keresztül minden egyes éjszaka szívták a vérét, csaknem olyan módon mintha véradáson lenne. Ki tudja? Elképzelhető ez is, de javaslatképpen, ezzel senki ne kísérletezzen, mert sajnos előfordulhat ennek ellenkezője is.