Természetes módszerek:

 

Rovarokat irthatunk természetes anyagokkal is, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak kemikáliákat. Ilyen például a kovaföld azaz a szilicium-dioxid tartalmú por. A kovaföld egysejtű állatok, algák megkövült vázából áll, amit speciális módszerekkel természetes szilikátporrá dolgoznak fel.

 

kovaföld

 

Hatásmehanizmusa rovarokra:

A rovarok (csótány, ágyi poloska, bolha, darázs, tetű) teljesen másképp lélegeznek mint az ember és emlős vagy gerinces állatok. Légvételük a potrohokban található kis csövecskék segítségével történi, amit a rovarok kitágítva levegőt szívnak be, majd fújnak ki. A csövek bejáratát apró szőrkék védik, aminek például az utcai normál por esetében van védelmi jelentősége. A kovaföld apró szemcséi, amik leginkább az üvegszilánkokhoz hasonlítanak, probléma nélkül jutnak be a rovar légjárataiba és természetesen külső testfelületükre is rátapadnak. Mozgásuk során a milliónyi pengéhez hasonlíthatóan vágások keletkeznek a rovarok belső és külső részein is, amelyekből testváladék szivárog. A testnedveket a kovaföld szilikátpora felszív, megköt, igy a rovar nagyon hamar kiszárad és elpusztul. Az apró üvegszilánk szerű szemcsék a vastag kitinpáncélú rovarokkal is rövid időn belül végeznek. 

kovaföldtől elpusztult rovar

Használata mellett szól, hogy emberi és fejlettebb állatokra semmilyen káros hatással nincs, sőt a kovaföldet az egészségügyben is használják bélrendszer, gyomor tisztítására is kúraszerűen. (Megfelelően alkalmazva!!!)

Teljesen természetes anyagról lévén szó, semmilyen kemikáliát, vegyi összetevőt nem tartalmaz, így aki tart a vegyszeres irtószerektől, annak megfelelő választás lehet.

 

 

Ellenjavallat:

A kovaföld viszonylag drága, és ugyanakkor por alakja miatt nem juttatható el minden olyan helyre ahol a rovarok tartózkodnak. Ágyi poloska esetében az ágyak azon részeit beporozni, mint pl. a mély rések, repedések, pláne ha már erősebb fertőzöttségről van szó. Ebben az esetben a poloskák már a plafon szegleteiben, díszlécek és képek mögött is tartózkodnak, oda port szórni szinte lehetetlen, arról nem is beszélve, hogy akár több kilós mennyiségre is szükség lehet. 

További probléma lehet léguti betegségben szenvedőknek a belélegzése, ami irritációt okozhat.

Csótányok előfordulásakor nem elhanyagolható tény, hogy ezen kártevő előfordulása főleg a konyha, a fürdő, és a wc, ami ugyebár nedves környezet. A kovaföld nedvesség, viszonylag nagyobb páratartalom esetén összeáll, majd ezáltal teljesen hatástalanná válik. Ráadásul így összeállva már az emberi szervezetre gyakorolt hatása is más, mint az egészségügyben használté. 

 

hangya kovaföld porozó