Az egerekröl röviden:

Az egerek igen félénk, rejtőzködő élőlények. Ugyanakkor rettentő szaporák, és kártékonyak. Kártételük nemcsak abban mutatkozik, hogy különböző betegségeket terjesztenek kórokozók közvetítésével, hanem abban is, hogy mindent megrágnak ami az útjukba kerül.

Az egerek biológiájáról bővebben itt olvashat.

 

Az irtás folyamata:

1. Az irtást mindig előzetes szemlével kezdjük, aminek során megállapítjuk az aktuális fertőzöttség mértékét, az esetleges műszaki hiányosságokat. Miután megállapítottuk az esetleges gócok helyét és kialakulásának okát, kijavítjuk a műszaki és mechanikai hibákat, majd kiválasztjuk a legmegfelelőbb irtószereket, csapdákat, szerelvényeket.

2. A munka megkezdése előtt az előírások alapján meghatározzuk azokat a helyiségeket ahol irtószert, illetve különböző szerelvényeket, csapdákat helyezhetünk el.

3. Az irtás során használt irtószerek általában véralvadásgátló hatású irtószerek, amiket speciális zárható szerelvényekben helyezünk ki, melyek sokféle formulációban állnak rendelkezésünkre. Lehetnek extrudált termékek, itatószerek, és újabban előszeretettel és sikerrel alkalmazott paszták. Amennyiben a fent említett szerek nem hoznak megfelelő eredményt, vagy nem kivitelezhetőek gázosíthatunk, füstölhetünk, porozhatunk.

5. HACCP rendszerek esetében komplett dokumentáció elkészítése, naprakész figyelőrendszer rögzítése.

 

Az irtás utáni tennivalók, lehetséges tünetek:

A kezelést követően 7-10 nap múlva a kihelyezett irtószereket leellenőrizzük, megállapítjuk a fertőzöttséget, pótoljuk az esetlegesen elfogyott irtószereket, összeszedjük és elszállítjuk a fellelhető tetemeket. Munkánkra teljes körű garanciát vállalunk.

Az irtás költségei. 

 

Gyakran felmerülő kérdések, válaszok az egerek jelenlétéről, irtásáról.

 

Kötelezettségek az egerekkel kapcsolatban:

A rágcsálók elleni védekezési kötelezettség csak lakott területre vonatkozik. Lakott területnek tekintendő a városok és községek beépített területén a lakóházak(középületek, üzemek stb.), valamint az utcák(terek, parkok stb.), továbbá területi elhelyezkedésüktől függetlenül a repülőterek, kikötők, személy- és teherpályaudvarok, egészségügyi intézmények, üdülők, táborok, valamint élelmiszeripari, élelmiszerkereskedelmi, közétkeztetési és vendéglátóipari egységek, illetőleg a mezőgazdasági üzemek lakó- és gazdasági épületeinek, raktárainak elhelyezésére szolgáló területek az épületekkel, és az épületeket körülvevő 100 méter széles területsávval együtt.

 

A rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente két alkalommal rágcsálóirtást kell végezni:

1. egészségügyi intézményekben,

2. élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (pl. üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.),

3. a vendéglátó ipari és közétkeztetési egységekben,

4. piacokon és vásárcsarnokokban,

5. szeméttelepeken, települési folyékony hulladékot ártalmatlanító telepeken és a csatornahálózatban,

6. állattenyésztő és állattartó telepeken, városi területen fenntartott istállókban, állat-kertekben,

7. szerves ipari nyersanyagokat (pl. bőrt, csontot stb.) feldolgozó vállalatok üzemi területén,

8. romépületben, nagyobb épületbontások és építkezések területén,

9. folyó- és állóvizek, nyitott szennyvízlevezető árkok lakott területen fekvő pat¬kányjárta partszegélyein, valamint

10. folyami és tóparti kikötőkben, vasúti pályaudvarokon, repülőtereken.