FIGYELEM! Az utóbbi időben egyre többször hallani olyan esetekről, amikor szélhámos próbálja kiadni magát rovarirtónak, rágcsálóirtónak, és így próbál a lakásokba bejutni. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy ön hív kártevőirtót, de nem biztos benne, hogy a megfelelőt választotta.

Ha kétsége van afelől, hogy szakemberrel van dolga, nem árt ha tisztában van a következőkkel:

 

1. Minden egészségügyben dolgozó szakembernek, köztük a kártevőirtónak, jelen esetünkben a gázmesternek rendelkeznie kell egy bizonyos működési nyilvántartási kártyával, amelyen többek között fel van tüntetve a neve, végzettségének megnevezése(egészségügyi gázmester), valamint működési nyilvántartási száma. E nélkül senki nem végezhet kártevőirtási szolgáltatást. Ne hagyja magát becsapni, mert túl azon, hogy esetleg önnél nem egy szakképzett kártevőirtó fog eredményes munkát végezni, megvan a veszélye annak is, hogy nem megfelelő egészségre ártalmas veszélyes irtószert használ fel szakavatatlanul. Gondoljon bele, ha például kisgyermek van a lakásban, vagy bármilyen háziállat. Nem megfelelő biztonsági intézkedések esetén, valamint a nem megfelelő körültekintéssel kijuttatott irtószer mérgezést is okozhat! 

Amennyiben valamilyen oknál fogva a szekember nem tudja felmutatni a kártyáját(ami szinte kizárt), bármikor leellenőrizheti a neve vagy a nyilvántartási száma alapján a következő weboldalon: http://kereso.eekh.hu/index.php?tipus=2 

Itt megadhatja a nevet vagy a nyilvántartási számot, majd a sikeres találat után megnézheti az illető adatlapját, amin minden fontos adat szerepel. 

A jelenleg forgalomban lévő nyilvántartási kártyák alább tekinhetők meg:

 

gázmesteri kártyagázmesteri kártya

 

Ezen kívűl természetesen rendelkezni kell működési engedéllyel, amelyet a gázmester, vagy a cég székhelyénél illetékes kerületi/kistérségi ÁNTSZ(most Népegészségügyi Intézet) bocsájt ki. Erről lehet tájékozódni az adott hatósági ügyintézőnél akár telefonon is.

FIGYELEM! A fenti engedéllyel minden rovar,- és rágcsálóirtónak, valamint az összes egészségügyi dolgozónak rendelkeznie kell. Függetlenül attól, hogy a munkát olcsón, vagy drágán végzi. Rovar, és rágcsálóirtást a mai jogszabályok előírása szerint a következő végzettségekkel lehet végezni:

-egészségügyi gázmester,

-kártevőirtó szakmunkás,

-egészségőr, fertőtlenítő,

-járványügyi felügyelő

Tehát a fenti igazolvány bemutatásakor, ezen végzettségek valamelyike kell szerepeljen. Ápoló, gyógymasszőr, takarító, stb. vagy végzettség hiányában az illető NEM VÉGEZHET ILYEN SZOLGÁLTATÁST!

 

2. Egy szakember, bár nem kötelező, azonban a minőségi munkavégzés megköveteli, hogy rendelkezzen a fent említett alavető szükségességeken kívűl, megfelelő eszközökre, amelyek segítik, egyszerűbbé teszik a munkavégzését, s nem utolsó sorban elősegítik az erdményes kártevőmentesítést.

Ezek az eszközök a következők:

 

 permetező  - Irtószer kijuttatásához szükséges eszközök 

 

 lámpa  - Felderítési eszközök

 

Kiűzőszer- Kártevők fellelhetőségének, fertőzöttség szintjének meghatározásához szükséges eszközök

 

védőruha- Egészségmegőrzési, balesetvédelmi eszközök