Gélezés:

A 2000-es évektől egyre jobban elterjedt az alternatív rovarirtási módszerek alkalmazása. Köztük nagy hatékonysággal jellemezhető a gélezés. Arovarirtó gélek felhasználásának sikeressége nem kérdőjelezhető meg, egyértelműen új távlatokat nyitott a szakmában. Előnyük között szerepel, hogy alkalmazása szinte bárhol és bármilyen körülmények között eszközölhető. Élelmiszeriparban akár üzemidőben is kihelyezhető a gél, ami nem befolyásolja az ott végzett munkát, tehát zavartalanul működhet pl. az étterem, az élelmiszer előállítás, stb.

gél kijuttatása

A gélkihelyezés folyamata:

A speciális gélező pisztoly segítségével egy úgynevezett géltubusból, adott készítményhez előírt méretű  pontocskákat juttatunk a kívánt területre, Elsősorba a csótányok tartózkodási- , búvóhelyeinek közelébe, amik lehetnek bútorzatok rései, fallal érintkező hézagjai, repedések, stb. Mivel a csótányok is rejtett életmódú rovarok, így nappal a sötétebb, eldugottabb, zavartalan helyeken tartózkodnak, majd teljes csend , nyugalomban, sötétben indulnak portyázó útjukra. Ekkor részesítik előnyben a többi élelmiszertől a kihelyezett gélcseppeket. Ezeket a csalétkeket elfogyasztva táplálékméregként jut szervezetükbe az irtószer is. A készítmény fajtáitól függően a csótányok, a fogyasztást követő 24-48 órán belül elhullanak. Amennyiben az elhullott csótányokat társaik kannibál életmódjukból adódóan megeszik, további mérgezés jöhet létre az adott populációban. Kiterjedt fertőzöttség esetében a gélezés ismétlésére, vagy kiegészítő módszer alkalmazására(permetezés) lehet szükség.

Az alábbi képen Német csótányok fogyasztják a kijuttatott gélcsalétket.

csótányok

 

A gélek hátránya:

A gélek hátránya, hogy adott készítmény csak egy adott rovarfajra van megfelelő hatással, ellentétben a permetezéssel, porozással, egyéb módszerekkel, azonban hatékonysága ezektől jobb lehet.

Napjainkban kapható gél csótányra és hangyára is, sőt attraktánsként és irtószerként elérhetőek rágcsálókra kifejlesztett tubusból kijuttatható gélek. Egyéb más rovarkártevőkre a gélek nincsenek megfelelő ölőhatással.