Hostelek, panziók, szálodák poloskairtása:

 

Jogszabályi előírás kötelezi poloskairtásra azoknak a helyeknek, intézményeknek a tulajdonosait, üzemeltetőit, ahol a lakók gyakorta cserélődnek. Értelemszerűen ide tartoznak a szállodák, üdülők, magánszálláshelyek, hostelek, panziók is. Sajnálatos módon az utóbbi években azt tapasztaljuk, hogy az ágyi poloska egyre több helyen és egyre gyakrabban jelenik meg. A fentebb felsorolt helyeken ez teljesen érthető, mivel a különböző orszgokból érkező vendégek sokszor tudtuk nélkül is áthurcolják egy másik szállásról a rovarokat. Az ágyi poloska ilyen helyeken, köszönhetően a nem alapos körültekintésnek, nagyon gyorsan és könnyedén tud elszaporodni.

Hostel

Az ilyen és ehhez hasonló helyszíneken is, mint minden poloskairtás esetében nagyon fontos, hogy teljes alapossággal szedjük szét az ágyakat, berendezési tárgyakat. Ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb minőségű és tarósságú irtószerekkel végezzük el a kezelést, hiszen megeshet, hogy egy következő pillanatban érkező vendég hoz be ismét magával poloskát.

A tartós méregmezőn áthaladó rovarok lábaira feltapadnak az irtószerszemcsék, amik aztán néhány órán belül elpusztítják azokat. Ezért is fontos minden olyan felületet alaposan kezelni, amelyen előfordulhat rovar a későbbiekben. Ide tarozik az ágy , a szekrények, a falszegletek, rések, repedések, de akár az éppen bent lévő poggyászok is. Kiegészítő módszerként szinte elengedhetetlen valamilyen kiűzéses technológia alkalmazása, mint például a hidegködképzés, vagy a füstpatronozás.

 

Ágyi poloska irtás megrendelése 

FONTOS! Mire kell figyelni, hogy időben megállíthassuk az ágyi poloska elszaporodását?.

 

Hostelekben, Hotelekben, valamint különböző szálláshelyeken nagyon fontos az időben történő észlelés és a mielőbbi közbelépés. Elvégre nem a saját lakásunkról lévén szó, nem a saját ágyunkban kell felfedeznünk a poloskákat, nem árt ha nem egy feldühödött vendég kéri vissza a pénzét, vagy rosszabb esetben akár egy feljelentést követően az ÁNTSZ is büntetést szabhat ki, és akár be is zárathatja a szállót.

A legfontosabb, hogy az ágyakat áthúzó, takarítót, vagy szobalányt alaposan felkészítsük az esetleges gyanús jelekre.

 

1. gyanús jel ! ÜRÜLÉKNYOMOK az ágyneműn. A jel egyértelműsége *

Az ágy lehúzásakor a lepedőn, ágyneműhuzaton véres foltok, pöttyöket észlelünk. Ezek a pöttyök apró 1-2 mm nagyságúak lehetnek, nem összekeverendő pl. egy körömvágás során szerzett sérülésből adódó vérfolttal..

 

2. gyanús jel ! CSÍPÉSEK. A jel egyértelműsége *

Csípéspanasz a vendég részéről, vagy csípésgyanú észlelése. Sok minden okozhat csípés jellegű tüneteket egy éjszakai alvás során. Ide tartozhat a különböző bőirritációt kiváltó okok, például az ágynemű, a tisztítószerekre való érzékenység. Meglehet az is, hogy a csípéseket esetleg más rovarok okozzák, gondoljunk a szúnyogra, vagy éppen a pókokra. Sajnos a szúnyog csípésének tünetei nagyon hasonlóak lehetnek az ágyi poloska csípéséhez. Ugyanúgy viszkethetnek, és nagyjából ugyanazokon a testtájékon jelentkezhetnek.

 

3. gyanús jel ! ÜRÜLÉKNYOMOK az ágy szerkezetén.A jel egyértelműsége **

Az ágy szerkezetén apró fekete, vagy sötét színű kb. 1 mm-es nagyságú, rovartól származó ürülékpöttyök láthatóak. Szintén nem árt körültekintőnek lenni, mert ezeket a foltokat okozhatja az ablakon berepülő légy, esetleg az ágy alatti sarkokban megbújó pók is. Nagyon fontos, hogy az ürülékpöttyök nem távolíthatóak el könnyen a fa szerkezeti elemekről, ágyrácsról, ugyanis azok a faanyagba beleivódnak, a fém részekre pedig alaposan ráragadnak.

 

4. gyanús jel ! LEVEDLETT LÁRVABŐR, KITINPÁNCÉL. A jel egyértelműsége ***

Az ágyi poloska is a rovarok többségéhez hasonóan fejlődése és növekedése során levedli az éppen aktuális kitinpáncélját, mivel az nem tud növekedni. Ilyenkor ezek az úgynevezett lárvabőrök a búvóhelyeken, vagy az ágy alatt, ágyneműtartóban elhagyva megtalálhatóak. Aki már látott ágyi poloskát, az biztosan be tudja ezeket a páncélmaradványokat azonosítani. A rovarnán kissé világosabb barna színűek, és fújásra a felületről , mint egy pihe leesnek.

 

5. gyanús jel ! ÁGYI POLOSKA PETE jelenléteA jel egyértelműsége ***

A poloska petéi a búvóhelyek, rések, repedések, varrások mentén, közvetlen a rovar közelében találhatóak. Így ha petét találunk, általában a környéken ürüléknyomot és poloskát is találunk. A peték 1-2 mm nagyságú, hosszúkás, gyöngyházfehér színű tokok.

 

6. gyanús jel ! MAGA AZ ÁGYI POLOSKA jelenléte. A jel egyértelműsége ****

Amennyiben ágyi poloskát találunk az ágyon, falon vagy az ágy környékén, és azt egyértelműen azonosítottuk, akkor már lehet hogy el is késtünk. Ha ezek az észlelt példányok ivarérett méretűek, kb. 6 mm nagyságúak, könnyen lehet, hogy már elszaporodtak, petéket raknak. Elkeseredni azonban ebben az esetben sem kell, hiszen szakember által megfelelően végzett irtás minden esetben bármilyen fertőzöttségi szint esetén megoldható probléma. Házilagosan azonban ne próbálkozzunk.

 

Ide vonatkozó jogszabályok:

A 18/1998 NM járványügyi rendelet alapján, 

1. Megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente legalább két al¬kalommal vegyszeres kezelést (permetezést) kell végezni:

- szállodákban,

- üdülőkben,

- diák otthonokban,

- munkás- és tömegszállásokon,

- valamint minden más olyan helyen, ahol a lakók gyakran cserélődnek.

2. Használt textíliát, ruhaneműt, ágyneműt, takarót, matracot, bútort, képet, stb. csak rovarmentes állapotban szabad eladni, vagy forgalomba hozni.

3. Használt holmik, vételével, eladásával foglalkozók az általuk forgalomba hozott tárgyak, illetőleg a tárgyakat szállító járművek rovarmentesítéséről gondoskodni kötelesek.

4. Épületbontásból származó faanyagot (ajtó- és ablaktokot, fal- és padlóburkoló anya¬got stb.) csak 6 hónapig tartó, használaton kívül álló helyiségben történő tárolás, illetőleg hatásos rovarmentesítés után szabad forgalomba hozni.