Az inszektofóbiáról:

 

Munkáink során sajnos számos olyan esettel találkoztunk, ahol már nem csak a rovar okozta probléma volt a legnagyobb gond. Szélsőséges esetekben előfordul, hogy a megrendelő a sikeresen elvégzett munka után is rovarcsípéseket vél felfedezni magán, amik gyakorlatilag nem is csípések. Súlyosabb esetekben az első helyszínre érkezéskor olyan dolgokat látunk amiket mi is csak nehezen hiszünk el. Több alkalommal láttunk kézen, lábon pengével, vagy késsel felvágni a bőrt, tévesen gondolván, hogy a rovarok oda bújnak be. Ezekben a helyzetekben már nem biztos, hogy a rovarirtás a teljes megoldás, ilyenkor a megrendelőt valamilyen módon megfelelóő szakemberhez kell irányítani. 

A kialakult téveszmének az első oka a nem teljes ismeret a kártevőkkel szemben. Ide tartozik a fizikailag okozott kártételük, de az általuk terjeszthető betegségek is. Fontos, hogy teljes egészében tisztában legyünk a rovarok, esetleg a rágcsálók viselkedésével.

 

Súlyos tévhitek amiket volt "szerencsénk" tapasztalni:

 

1. - A csótányok nem mennek az ember közelébe???

- De sajnos igen, mivel a csótányok közvetlenül az ember közelében élnek és pláne ott szaporodnak el.

Idézet a módszertani levelekből:

"Nagy fertőzöttség esetén bűzmirigyeik által kellemetlen szagot áraszthatnak és ürüléküket a különféle felületeken hagyva jellegzetes szennyezést okoznak. Szélsőséges esetben az alvó embert is megtámadhatják, a szemhéjat, az ajkakat és a körmöket rágcsálhatják, amivel súlyos lelki ártalmat okozhatnak." 

 

2. A bolhák/poloskák befúrják magukat a bőröm alá?

- Soha egyetlen egy esetben sem mennek a bolhák, poloskák a bőr alá, kizárólag vért szívnak az emberből. Az egyetlen egy hazánkban is előforduló kártevő a Rühatka, amely a bőrben tartózkodik. Ez azonban egyre kevesebb esetben fordul elő, és nagy mértékben függ az igénytelenségtől, vagy ha olyan környezetben mozgunk ahol igénytelen emberekkel érintkezünk.

 

3. A Patkányok megtámadják az embert?

A szakirodalom említ olyan eseteket amikor a patkány megtámadja az embert, de ezt csak akkor teszi ha fenyegetve érzi magát és nem tud elmenekülni.

Mi azonban munkáink során még nem találkoztunk ilyennel, pedig rengeteg esetben fogunk be élve patkányokat.