Hogy néz ki az ágyi poloska ?

Ide kattintva megnézheti.

Honnan tudom, hogy ágyi poloska van a lakásomban, ha nem látom?

Az ágyi poloska rendszerint csípéseivel hívja fel magára a figyelmet, nagyobb fertőzöttség esetén felfedezhetünk élő kártevőt, annak ürülékét, petéit, levedlett lárvabőrét. Elsősorban az ágyban és környékén, a képek hátuljánál a falon jelentkeznek a tünetek.

Hogy néz ki az ágyi poloska csípése?

A csípés a bőrön jelentkező apró kis piros, kiütésszerű foltok, pöttyök formájában jelentkeznek, amik a bőr/szervezet egyéni érzékenységi tulajdonságai miatt különböző allergiás tüneteket eredményezhetnek. Nagyítóval megvizsgálva a kiütésszerű foltok közepén bemeneti szúrás látható. Ezek a sebek azonban származhatnak még más kártevőktől is, mint például bolhától, óvantagtól, nem ritkábban tetűtől is.

Tudok-e védekezni ellene házilagos módszerekkel?

Az ágyi poloska irtásához mindenképpen javasoljuk szakember közreműködését, mivel a háztartási irtószerekkel végzett irtás az esetek többségében nem hoz eredményt, arról nem is beszélve hogy a nem megfelelő szakértelemmel végzett kezelés és a nem megfelelően kiválasztott irtószer rezisztencia kialakulását segítheti elő, aminek eredményeként a szakember által végzett irtás is nehezebb és hosszadalmasabb lehet. Nem elhanyagolható tény, hogy egy jó szakember minden esetben megoldja az ágyi poloska fertőzöttség felszámolását.

Hogyan jutott a lakásomba?

Az ágyi poloska a legtöbb esetben passzív úton kerül be, ami azt jelenti, hogy valamilyen berendezési tárgy, esetleg használati tárgy réseiben, repedéseiben megbújva saját magunk hozzuk haza. Ezek a tárgyak, eszközök lehetnek használt bútorok, képek, képkeretek, ruhanemű, ágynemű, nem ritkán az utazás után hozzuk be a bőrönddel, táskával. Társasházakban ahol a fűtéscsövek a hálószobában átmennek a másik lakásba, aktív módon is átvándorolhat. Sok esetben fordul elő, hogy egy-egy társasház felújításánál, ablakcserék és külső szigetelés alkalmával a külső homlokzaton jutnak át egyik lakásból a másikba. Előfordulnak olyan esetek is, mikor egy erősen fertőzött lakás megfertőzi akár az egész társasház többi lakását.

Kidobom az ágyat és megszabadultam a poloskától?

Nagyon nagy tévhit. A használatban lévő ágy kidobása után igaz, hogy néhány napig, esetleg hétig átmeneti tünetmentesség következik, azonban a szoba egyéb ágy körüli rejtett zugaiból ismét előkerülnek a poloskák. Megoldható így is a probléma, de akkor a szobából mindent ki kellene dobni, ki kellene festeni, aminek során az összes rést repedést be kell tömni, vissza pedig semmi nem kerülhet a fertőzött szoba berendezéseiből, még a legapróbb plüssállat vagy ágyneműhuzat sem. Valljuk be ez azért kicsit körülményesebb mint egy mindössze másfél, két órás munkavégzés, amit ráadásul nem is önnek kell megtennie, arról nem is beszélve, hogy költségileg biztosan nem ez a jó megoldás.

Ártalmas-e az irtás rám vagy a háziállatra?

Az irtás során felhasznált irtószerek kizárólag az európai únió és a magyar hatóságok által engedélyezett készítmények. A megfelelő óvórendszabályok betartása mellett emberi, emlős állati szervezetekre nem jelentenek veszélyt, azonban az irtás folyamata alatt a helyiségből minden állatot(halak, teknős, cica, kutya, stb.) el kell távolítani. A kezelés befejeztével a kezelt helyiséget irtószertől és módszertől függően néhány órára el kell hagyni.

Azonnal megszabadulok a poloskától az irtás után?

Az esetek 70-80%-ban a probléma az első kezelést követően megoldódik, azonban a helyszíni felmérést követően megállapított fertőzöttség mértékétől függően előfordulhat, hogy ismétlésre van szükség. Ez azonban nem az irtás eredménytelenségét jelenti, hanem mivel a résekben, mélyebb repedésekben lerakott peték 7-12 nap múlva kikelhetnek és az ezekből keletkező lárvák okozhatnak problémát. Azonban tudni érdemes, hogy ezeknek a lárváknak a csípése jelentősen kevesebb, és kisebb látható jelei vannak, valamint 50-60 napig szaporodásra alkalmatlanok. Ilyen esetekben az irtás ismétlését már az első kezelésnél javasoljuk a munkavégzést követő 3-4 hét elteltével.

Minden helyiségben szét kell szedni a bútorokat?

Az irtás során kizárólag a hálószobá(k)ban végezzük el a kezelést, azonban az ott lévő ágya(ka)t, az ágyhoz közel található bútor(oka)t az eredményesség érdekében darabjaira szedjük, ami némi kellemetlenséggel jár, de siker érdekében elenyésző.

Mindent összevegyszereznek a szobá(k)ban?

Egyáltalán nem, célzott permetezéssel tartós méregmezőt hozunk létre, valamint rés-, és repedéskezeléssel permetezünk a megfelelő helyekre, többek között az ágy varrásaira, hajtásokra, faszerkezetére és minden olyan helyre ahol a poloskák megbújhatnak, vagy közlekedhetnek. Az ágyneműt, és olyan használati tárgyakat amiket ki lehet mosni nem szennyezünk kemikáliákkal, javasoljuk inkább hogy legalább 50-60 C fokos vízzel mossa ki.   

Amennyiben egyéb a fentiekben fel nem említett kérdése van írja meg és mi 24 órán belül válaszolunk !