Hogy néz ki a csótány?

Hazánkban leggyakrabban a Német csótány(Blatella germanica) és a Konyhai csótány(Blatta Orientalis) fordul elő. Ritkábban találkozhatunk az Amerikai csótánnyal(Perplaneta Americana), vagy a bútorcsótánnyal. A földön azonban kb. 4000 csótányfaj él.

Milyen módszerrel irtják a csótányokat?

A csótányok irtására áll talán a legtöbb irtószer és technológia rendelkezésünkre. Permetezhetünk érintőmérgekkel, fejlődésgátlóval, élelmiszerek közelében célzottan helyezhetünk le gélpontocskákat, vagy használhatunk drasztikusabb módszereket is mint például a hidegködképzés, az aeroszolképzés, vagy esetleg a füstpatronozás. Különálló épületekben gázosítást is végezhetünk. Ezeket a módszereket kombinálva is alkalmazhatjuk akár egyszerre is.

Mi az a gélezés?

A gélezés a modern technológiák egyik legkönnyebben és hatásosan alkalmazható módszere. A kihelyezett gélpontocskák mérgezett csalétek formájában gyomorméregként fejtik ki hatásukat. Előnye hogy olyan helyeken is alkalmazható ahol a permetezés vagy egyéb irtószeres kezelés csak igen körülményesen hajtható végre. A gélt a csótányok elfogyasztva néhány órán belül elpusztulnak, és mivel elhullott társaikat is megeszik a méreg azokat a csótányokat is elpusztítja.    

A gél mint mérgezett csalétek más lakásokból is hozzám vonzza a csótányokat?

Egyáltalán nem. Igaz hogy a gél a csótányok számára vonzó hatású, de hatását csak 1-2 négyzetméteres körzetben fejti ki. Mivel a csótányok életmódjukból adódóan éjszakánként nagy területet járnak be élelem után kutatva, biztosan megtalálják a szakember által megfelelő helyekre rakott pontocskákat.

Tudok-e védekezni ellene házilagos módszerekkel?

Kiváló szabadforgalmú irtószerek vannak forgalomban, de mivel a háztartási irtószerekkel végzett irtás az esetek többségében nem hozza meg a kellő eredményt, a nem megfelelően kiválasztott irtószer rezisztencia kialakulását segítheti elő, aminek eredményeként a szakember által végzett irtás is nehezebb és hosszadalmasabb lehet.

Hogyan lehet a lakásomban, mikor én rendszeresen takarítok?

A csótányok aktív és passzív úton is bejuthatnak a lakásba. Társasházakban aktív módon a szerelvényfalakban levő csőáttöréseknél jutnak át egyik lakásból a másikba, és ha megfelelő életkörülményeket találnak akkor el is szaporodhatnak. Passzív módon is bejuthatnak akár élelmiszerek csomagolásában, dobozokban.  

Valószínű csótányt láttam, de nem vagyok biztos benne, mit tegyek?

A válasz roppant egyszerű, vásároljunk egy ma már igen sok üzletben megtalálható ragacsos csótánycsapdát, amit a használati útmutatóban leírt helyekre kirakva meggyőződhetünk arról, van-e csótány a lakásunkba, valamint a fertőzés mértékéről is megfelelő információt kapunk.

Ártalmas-e az irtás rám vagy a háziállatra?

Az irtás során felhasznált vegyszerek kizárólag az európai únió és a magyar hatóságok által engedélyezett készítmények. A megfelelő óvórendszabályok betartása mellett emberi, emlős állati szervezetekre nem jelentenek veszélyt. Egyes esetekben a kezelés befejeztével a kezelt helyiséget irtószertől és módszertől függően néhány órára el kell hagyni.

Azonnal megszabadulok a csótánytól az irtás után?

Az esetek 70-80%-ban a probléma az első kezelést követően megoldódik, azonban a helyszíni felmérést követően megállapított fertőzöttség mértékétől függően előfordulhat, hogy akár többszöri ismétlésre van szükség.

Milyen helyiségekben végzik el a kezelést?

Tudni érdemes, hogy a csótányok a többi ízeltlábúhoz hasonlóan azokat a helyeket kedvelik ahol a megfelelő életkörülmények biztosítva vannak. Megtalálható a megfelelő mennyiségű táplálék, a búvóhely, a tenyészőhely, ideális a hőmérséklet és a páratartalom, de a csótányokra jellemző, hogy folyadékigényük igen nagy. Ezek a helyek általában a vizes helyiségek, elsősorban a konyha, a fürdőszoba, wc, stb., de bizonyos esetekben előfordulhatnak más helyiségekben is. A helyszíni felmérés során megállapítjuk mely helyiségeket kell kezelni.

Milyen előkészületekre van szükség?

Kisebb fertőzöttség esetében, gélezés alkalmazásakor szinte semmilyen előkészületre nincs szükség. Azonban ha más módszereket is alkalmazunk szükség lehet az élelmiszerek, edények elrámolására, problémásabb esetekben akár a helyiségből való eltávolításukra is.   

Amennyiben egyéb a fentiekben fel nem említett kérdése van írja meg és mi 24 órán belül válaszolunk !