Konyhai baleset...

 

Sajnálatos módon az alább részletezett történet esetében a megrendelés csak késve érkezett. Karácsony előtt történt a szomorú de nagyon is tanulságos eset egy II. kerületi étteremben.:

 

A helyszínre érkezésünket követően a tulajdonos elmesélte, hogy a reggel munkába álló személyzet közül az egyik konyhai alkalmazottat megrázta az áram és életveszélyes, de szerencsére nem halálos sérülésekkel szállították a közeli kórházba. Mint később kiderült, több hiba okozta összeségében a balesetet. A modern előírásoknak megfelelően az étteremben fém feldolgozó pultok voltak találhatók, amiket szabály szerint földeléssel is elláttak. Az egyik ilyen feldolgozó pult mellett egy hűtőszekrény állt, aminek az elektromos kábele a pult mögötti dugaljba volt bekötve. Az étterem dolgozói már többször jelezték a tulajdonosnak, hogy az utóbbi időben jó néhány rágcsálót láttak az élelmiszer raktár és a konyha területén. A tulajdonos saját házi módszerekkel próbálta felszámolni a kialakult problémát, mint az később kiderült, sikertelenül.

elrágott kábel

Valószínűsíthetően az egyik éjszaka zárás után, teljes csendben és sötétségben, egy vagy több Vándorpatkány táplálék szerzés ürügyén a konyhába jutott. Tudni illik, hogy a patkányok, rágcsálótársaikkal együtt nem csak étkezéskor rágnak, hanem egész életükben növekvő szemfoguk koptatása miatt bármit megrágnak. Így történt az említett hűtőszekrény kábelével is, amit annak rendje és módja szerint megrágtak, műanyag burkolatától megtisztítva, majd a véletlennek köszönhetően a fém pulthoz érintkeztetve az érintést követően rövidre zárták. Szintén a véletlennek köszönhetően a földelés kábelét is már korábban elrághatták. Ami viszont a hanyagságnak köszönhető, hogy az elektromos biztosítótábla szabálytalanul volt megpatkolva. 

 

Tanulság:

Ebből a történetből is jól látható, hogy nem érdemes házilagos szerekre költeni a megfelelő szakértelem hiányában, valamint nem érdemes várni az irtás megrendelésével, mert ilyen és ehhez hasonló balesetek bármikor előfordulhatnak.

Viszont óriási tanulságként levonható, hogy a pult alá nézve, azt elhúzva találtunk egy áramütéstől szétsült már oszlásnak indult tetemet, ami arra enged következtetni, hogy a takarítás is hagyott némi kívánnivalót. Lehetetlen elképzelni, miként nem vették észre takarítás közben a tetemet több gyümölcs és konyhai maradék társaságában, amennyiben volt takarítás?