Patkány a Pilisben:


Az alábbi történetet két okból is fontos közzétenni. Az egyik ok inkább a vicces mivolta, a másik pedig a tanulságos.

2010 nyarán, egy meleg júliusi hajnali 6 óra körül kaptam hívást Pilisszentkeresztől, miszerint a megrendelő hölgy családi házába a tetőablakon kersztül egy patkány jutott be. Már a telefonbeszélgetés alkalmával gyanakodó voltam, de megtanultam, hogy ebben a szakmában bármi lehetséges, így elindultam a házhoz.

A helyszínen a részletesebb tájékoztatásból kiderült, hogy a megrendelő a reggeli készülődéskor a fürdőszobában a wc-n ült, majd a nyitott tetőablakon hirtelen először az egyik majda másik térdére ugrott az állítólagos "patkány", majd a nagy ijedelem okán tovább ugrott a mosógég mögé. A hölgy sikoltozva, rohanva hagyta el a fürdőszobát, és gyorsan bezárta az ajtót, az ajtó alatti nyíláshoz pedig törülközőt rakott, megakadályozván az élőlény kijutását.

Látszólag nagyon riadtan tolt előre, hogy én menjek be és likvidáljam a támatóját. Belépve a fürdőszobába, azon nyomban rámzárta az ajtót, nehogy elszaladhasson a betolakodó. Kezemben az élvebefogóval nekiláttam a keresésnek, és néhány perc után az alábbi épen látható állatot találtam mindenkinél jobban megrémülve.:)

 

pele

 

Villámgyors befogás után, gond nélkül megállapítható volt, a feltételezett patkány nem más mint egy pele, ami a mókushoz hasonló rágcsáló. Ebből az esetből is levonható a tanulság, hogy az ember a pánikhelyzetekben sajnos hajlamos összekeverni a kártevőket, vagy jelen esetben egy ártalmatlan pelét patkányként azonosítani.

Végeredményben a megrendelőnek mint kiderült, bármi is lehetett volna, ő az állatoktól irtózott és mindenképpen a minél messzebb történő elszállítást kérte. Így is tettem, több kilométerrel arréb a háztól egy erdőbe szállítottam és elengedtem.

 

Az alábbi képeken jól láthatóan felfedezhető egy-egy rágcsáló közötti különbség, nevezetesen pl. a patkány farka teljesen csupasz, ellentétben egy pelével vagy mókussal, ahol a farkat jó vastag szőrzet borítja. Ezen kívül a patkány feje nyúlt, míg a pelé feje kisebb és kevésbé nyúlt. Ugyanakkor ami a telefonhíváskori gyanúmat beigazolandó, hogy a vándorpatkány nem igazán mászkál a tetőkön, nem megy magasra, élettere általában a föld szintje alatt és a föld szintjén található.

 

Pele

Nagy Pele(Glis glis)

 

Vándor patkány

Vándor patkány(Rattus norvegicus)