A patkányokról röviden:

A patkányok óvatos, rejtőzködő élőlények, rendszerint csoportosan jelennek meg. Kártételük nemcsak abban mutatkozik, hogy különböző betegségeket terjesztenek kórokozók közvetítésével, hanem abban is, hogy folyamatosan növő metszőfoguk koptatása miatt mindent megrágnak ami az útjukba kerül.

A patkányok biológiájáról bővebben itt olvashat.

 

 

Ezen a videón patkányok csenik el a kutya kajáját, miközben a kutya 2 méterre alszik. Ennyit a patkányok óvatosságáról, ha éhesek, nincs akadály. Még a természetes állatellenségük sem tartja vissza őket az élelmiszer megszerzésétől.


Az irtás folyamata:

1. Az irtást mindig előzetes szemlével kezdjük, aminek során megállapítjuk az aktuális fertőzöttség mértékét, az esetleges műszaki hiányosságokat. Miután megállapítottuk az esetleges gócok helyét és kialakulásának okát, kijavítjuk a műszaki és mechanikai hibákat, majd kiválasztjuk a legmegfelelőbb irtószereket, csapdákat, szerelvényeket.

2. A munka megkezdése előtt az előírások alapján meghatározzuk azokat a helyiségeket ahol irtószert, illetve különböző szerelvényeket, csapdákat helyezhetünk el. Az egér elleni védekezést kiegészítvén a patkányok elleni védekezés zárt terület esetén kiterjed a külső részre is. Kint a kerítés és az épület körül is helyezünk el úgynevezett patkányládákat, melyekbe az időjárásnak ellenálló irtószer kerül.

3. Az irtás során használt irtószerek általában véralvadásgátló hatású készítmények, amiket speciális zárható szerelvényekben helyezünk ki, melyek sokféle formulációban állnak rendelkezésünkre. Lehetnek extrudált termékek, itatószerek, és újabban előszeretettel és sikerrel alkalmazott paszták. Amennyiben a fent említett szerek nem hoznak megfelelő eredményt, vagy nem kivitelezhetőek gázosíthatunk, füstölhetünk, porozhatunk.

5. HACCP rendszerek esetében komplett dokumentáció elkészítése, naprakész figyelőrendszer rögzítése.

 

Az irtás utáni tennivalók, lehetséges tünetek:

A kezelést követően 7-10 nap múlva a kihelyezett irtószereket leellenőrizzük, megállapítjuk a fertőzöttséget, pótoljuk az esetlegesen elfogyott irtószereket, összeszedjük és elszállítjuk a fellelhető tetemeket. Munkánkra teljes körű garanciát vállalunk.

Az irtás költségei. 

 

Gyakran felmerülő kérdések, válaszok a patkányok jelenlétéről, irtásáról.

 

Az alábbi videón egy belvárosi étteremből befogott patkány látható!

 


Kötelezettségek a patkányokkal kapcsolatban:

A rágcsálók elleni védekezési kötelezettség csak lakott területre vonatkozik. Lakott területnek tekintendő a városok és községek beépített területén a lakóházak(középületek, üzemek stb.), valamint az utcák(terek, parkok stb.), továbbá területi elhelyezkedésüktől függetlenül a repülőterek, kikötők, személy- és teherpályaudvarok, egészségügyi intézmények, üdülők, táborok, valamint élelmiszeripari, élelmiszerkereskedelmi, közétkeztetési és vendéglátóipari egységek, illetőleg a mezőgazdasági üzemek lakó- és gazdasági épületeinek, raktárainak elhelyezésére szolgáló területek az épületekkel, és az épületeket körülvevő 100 méter széles területsávval együtt.

 

A rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente két alkalommal rágcsálóirtást kell végezni:

1. egészségügyi intézményekben,

2. élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (pl. üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.),

3. a vendéglátó ipari és közétkeztetési egységekben,

4. piacokon és vásárcsarnokokban,

5. szeméttelepeken, települési folyékony hulladékot ártalmatlanító telepeken és a csatornahálózatban,

6. állattenyésztő és állattartó telepeken, városi területen fenntartott istállókban, állat-kertekben,

7. szerves ipari nyersanyagokat (pl. bőrt, csontot stb.) feldolgozó vállalatok üzemi területén,

8. romépületben, nagyobb épületbontások és építkezések területén,

9. folyó- és állóvizek, nyitott szennyvízlevezető árkok lakott területen fekvő pat¬kányjárta partszegélyein, valamint

10. folyami és tóparti kikötőkben, vasúti pályaudvarokon, repülőtereken.