Az Ágyi poloska biológiája:

Mérete, színe és alakja:

4-8 mm hosszú, rozsdabarna színű, szárnyatlan, vérszívó rovar. Lábain karmok és ta¬padókorongok találhatók. Torán jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigy van.

Fejlödés és szaporodás:

Kifejléssel fejlődik. A nőstény élete folyamán (1-2 év) naponta 2-3 petét rak, melyeket búvóhelye felületére ragaszt. A petékből a lárvák 7-12 nap alatt kelnek ki és öt vedlés után válnak ivaréretté. A vedlésekhez feltétlenül vérszívásra van szüksége, e nélkül fejlő¬dése megáll. A teljes kifejlődés ideje nyáron átlagosan 60 nap. Aránylag szapora, egy poloska ivadékainak száma egy év alatt kb. 4000 lehet. Évente 3-4 nemzedéke van.

Életmódja:

Fénykerülő, nappal hasadékokban, repedésekben, keskeny résekben, sötét, huzat- és zajmentes helyeken húzódik meg, ahol olyan mélyen tartózkodik, hogy háta és hasa is a rejtekhely falával érintkezzen. Búvóhelyei rendkívül változatosak. Szívesen vándorol felfelé, ezért gyakran a képkeretek, függönytartók, csillárok felfüggesztési helyeinél, a felső ablakkeret, vagy a falrések között tartózkodik, de ágyrepedésekben és a kárpitozott bútorok hézagaiban is elrejtőzhet, sőt meghúzódhat könyvek és ruhaneműk között is.

Amikor tápcsatornája csaknem teljesen kiürült, akkor indul teljes sötétben vándorútra. Érzékszervei fejletlenek. Az embert a hő- és párakülönbségéről csak igen közelről találja meg. A nedves, nyirkos, vízgőzzel telített helyiségeket nem kedveli.

Legszívesebben embervérrel tápIálkozik, de tartós éhezés esetén állatvért is szívhat. Melegben kétnaponként, hűvösebb időben hetenként szívhat vért, ami akár 10 percig is eltarthat. Hidegben az éhezést rendkívül soká tűri, szobahőmérsékleten vérszívás nélkül is 2-3 hó¬napig életben marad. A vérszívásra alkalmas helyet a szívókája végén található érzék¬szervével tapogatja ki. Leggyakrabban a nyak-, boka- és csuklótájékon szív vért, a visz¬ketés azonban csak a vérszívás után órákkal jelentkezik. Természete egy adott helyhez köti és amennyiben táplálkozási lehetősége, rejtett életmódja zavartalan, azt nem szívesen hagyja el.

Terjedése:

Döntően passzív módon terjed, leggyakrabban különféle használati tárgyakkal (pl. bútorral, képpel, bontásból származó építkezési faanyaggal, csomagokkal, illet¬ve a szállító kocsik közvetítésével. Központi fűtéses lakóházon belül a szomszédos laká¬sokba a csövek áttörési helyein keresztül aktív módon is bekerülhet.

 

Érdekes esetek munkáinkból