Ágyi poloska megelőzés :

 

A környezetünkben előforduló ágyi poloska fertőzés következtében felmerülhet a kérdés, hogyan tudom megakadályozni a poloska saját lakásba való bekerülését.

 

1. Passzív bejutás. Elutazás, máshol alvás, stb.

 

Mindannyiunk életében előfordul, ogy nyaralni, üdülni megyünk, esetleg munkánkból adódóan nem töltünk otthon minden éjszakát. Ágyi poloska hazahordásának veszélye minden olyan esetben fokozottan nő, amikor olyan helyen alszunk meg, ahol a lakók gyakran váltják egymást. Ilyenek lehetnek a szállodák, különböző szálláshelyek, albérletek, stb.

Ilyen ottartózkodáskor nem árt figyelni az apró jelekre, amiket az esetlegesen ott tartózkodó rovarok, jelen esetben ágyi poloskák hagynak maguk után.

 

- Furcsa, viszkető , csípés, vagy ahhoz hasonlatos kiütés a bőrön, szűkítve először általában a végtagokon, nyakon, derékon. Nem összekeverendő például a szúnyokog okozta csípésekkel, ami nyáron, nyitott ablakon könnyen bejuthat és nagyon gyakori az előfordulása. 

 

- Véres foltok, vagy ahhoz hasonló sötét pöttyök a világos lepedőn(kb.1-2 mm).

 

- Rovarok észlelése az ágyban, amit esetleg pontosan ágyi poloskának be is azonosítunk.

 

- Ürülékpöttyök , peték az ágy fa szerkezeti részein, falon, az ágy közelében lévő bútorokon, előbbiek réseiben zeg zugaiban. 

 

A fenti tünetek, jelek előforulásakor mindenképpen jó alaposan vizsgáljuk át a fekhelyet, akár felborítva, szétszerelve. Minden olyan esetben , ha gyanunk fennáll az ágyi poloska jelenlétével kapcsolatban, legyünk óvatosak és tegyük a következőket. 

A hazaszállított összes ruhaneműnket, táskánkat , bőröndünket magas hőfokon(legalább50-60 c fok) mossuk ki és ne vigyük a hálószoba közelébe.

 

2. Használt tárgyak behozatala.

 

Minden olyan esetben megnő a kockázata az ágyi poloska behurcolásának, amikor idegen, nem ismert eredetű tárgyat hozunk a lakásunkba. Tegyük fel, hogy egy leselejtezett ágyat kapunk egy távoli rokonunktól, és ezzel hurcoljuk be a vérszívót. Vehetünk hirdetés útján is ágyat, bútort, berendezési tárgyat egy vadidegentől is. Ilyenkor a nagyon olcsó ár jelzésértékű lehet. Ez utóbbi esetben jogszabály rögzíti , hogy használt bútort, csak rovar mentes állapotban lehet forgalomba hozni , eladni. (Járványügyi rendelet)

Legyünk kellően óvatosak, a megvásárolt bútort, használati tárgyat, amennyiben van rá mód tegyük legalább 3 hónapra a lakrésztől távol egy raktárba, amiből az említett idő után a rovarok kipusztulnak. Fontos viszont, hogy ágyi poloska esetében ne tudjanak a raktárból elvándorolni, ne legyen lehetőségük vért szívni. Gondolok itt például egy társasházi folyosó raktárhelyiségére, aminek a fala határos egy másik lakással, így a poloskák a lentebb felsorolt módon aktívan továbbvándorolnak.

Megeshet, hogy nincs időnk raktározni a megvásárolt bútort, úgy mindenképpen kellő alapossággal takarítsuk át. Takarítási módszerek lehetnek a gőzőlés, a forróvizes átmosás, alapos porszívózás, vagy kérhetjük szakember segítségét, aki átvizsgálja a lakást, és szükség esetén  tartós méregmező létesítésével hosszú időre mentessé teszi a berendezési tárgyakat

 

3. Aktív bejutás, azaz többlakásos ház másik lakásából történő átjutás.

 

Megeshet, hogy a társasházi lakásunkba, egy a környezetünkben található fertőzött lakásból óhatatlanul átmászhat az ágyi poloska. Ennek megakadályozása érdekében a következőket tehetjük. 

Szigeteljük le az átmenő fűtés és egyéb csöveket, amik a hálószobánkban vannak. A legjobb megoldás a szilikonnal való tömítés, mivel a hideg-meleg változásokat jól tűri, és a gipszes anyagokkal ellentétben nehezen esnek ki a résekből. 

Rendeljünk Preventív, avagy megelőző ágyi poloska irtást .