A Csótányokról általában:

Rejtett életmódú rovar, éjszaka, vagy teljes sötétségben indul portyázásra. Életmódjából adódóan a testfelületén megtalálható rengeteg baktériummal, kórokozóval szennyezheti az élelmiszert, edényeket, evőeszközöket, stb. Ürülékük is fertőző lehet azon túlmenően, hogy az arra érzékeny embereknél allergiás reakciókat idézhet elő.

 

A Csótányok biológiájáról bövebben itt olvashat

Érdekességként egy videó:

Ebben a lakásban látszólag minimális német csótányt észleltek, de a konyhaszekrény elhúzása után kiderült ez nem teljesen fedi a valóságot.

 

Csótányirtás, egyéb rovarirtás személyautókban, tehergépkocsikban, lakókocsikban. 

 

Az irtás folyamata:

Irtására igen sok módszer és irtószer áll rendelkezésünkre.

1. Az irtást mindig előzetes szemlével kezdjük, aminek során megállapítjuk az aktuális fertőzöttség mértékét. Miután meggyőződtünk arról milyen mértékű az elszaporodás kiválasztjuk a legmegfelelőbb irtószert, irtószereket. 

2. A munka megkezdése előtt meggyőződünk arról, hogy semmilyen olyan tárgy, élelmiszer, evő-, ivóeszköz, nyitott gyógyszeres edény, cigaretta, stb. nincs a kezelendő területen.

3. Egyes esetekben a siker érdekében a helyiségből minden olyan tárgyat el kell távolítani ami az irtást akadályozza, vagy megnehezíti.

4. A csótányok irtására rengeteg módszer és irtószer áll a rendelkezésünkre. Alkalmazhatunk permetezést, gélezést, hidegködképzést, füstpatronozást, porozást, ULV technológiát, felületkezelő és légtérkezelő aeroszolokat, gázosítást, valamint ezek kombinálását.

5. Végül az irtás után néhány esetben a helyiséget kis időre el kell hagyni.

 

Hidegködképzés közben előbújó német csótányok egy lakásban.

 

Az irtás utáni tennivalók, lehetséges tünetek:

A kezelést követően lehetőleg a kezelt területeken a takarítást szüneteltetni kell. Különös tekintettel a felmosásra, a vizes és mosószeres tisztításra. Amennyiben a fertőzöttség mértéke nagy, előfordulhat hogy többszöri kezelésre van szükség. Erről általában az első kezelést megelőzően tájékoztatást adunk. Mivel a csótányok szaporák, és az irtás után az elhullajtott petetokokból kiscsótányok kelhetnek ki, a jelenség általában apró 1-2 mm-es egyedek észlelésével kezdődik. Munkánkra a megállapodás szerint szükséges számú kezelést követően teljes körű garanciát vállalunk.

 

Az irtás költségei 

 

Gyakran felmerülö kérdések, válaszok a csótányokkal kapcsolatban: 

 

Kötelezettségek a csótányokkal kapcsolatban:

A 18/1998 NM rendelet alapján a csótányok megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente le¬galább két alkalommal vegyszeres kezelést kell végezni:

1.  Egészségügyi, gyermekvédelmi és oktatási intézményekben,

2.  Élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szol-gáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.),

3.  Piacokon és vásárcsarnokokban,

4.  Vendéglátói pari és közétkeztetési egységekben, 

5.  Tömegszállásokon.