A darazsakról általánosan:

A darazsak viszonylag nagy termetű hártyás szárnyú rovarok. Teljes átalakulással fejlődnek, általában társas élőlények. Csak a nőstények képesek áttelelni, amik tavasszal új kolóniát alapítanak. Mindenki által ismert fájdalmas csípést okoznak. Fullánkjukat a méhekkel ellentétben a bőrből gond nélkül tudja visszarántani, ezért többször is szúrhat. Egyes darázsfajok esetében igen veszélyes a méreganyaguk, arra érzékeny egyéneknél halált is okozhatnak. Szinte bárhol megtelepedhetnek ahol életfeltételeit megtalálja, pl. háztetők bádogozása, tetőszerkezete, faépületek réseiben, de akár téglarakásokon, vagy a földben is.

Környezetünkben leggyakrabban a Kecskedarázzsal, a Franciadarázzsal, Lódarázzsal találkozhatunk, de ezen kívül sok más faj is előfordulhat.

A darazsak biológiájáról bövebben itt olvashat:

 

Az irtás folyamata:

 FészekDarázsfészek

 

Irtására igen bonyolult, általában több technológia kombinálása hozza meg a várt eredményt.

1. Az irtást mindig előzetes szemlével kezdjük, aminek során megkeressük a fészkelési helyeket, a bejutási pontokat, kijavítjuk az esetleges műszaki hiányosságokat.

2. Külsőleg a darazsak által látogatott rések, lukakat, repedéseket és környékét tartós méregmezővel kezeljük, nagynyomású porozógéppel porozzuk, amely egyrészt elpusztítja az esetlegesen leszálló darazsakat, másrészt távol is tartja őket.

3. Amennyiben szerencsénk van és a fészek látható, elérhető, abban az esetben speciális irtószer segítségével a fészekben tartózkodó darazsak elpusztítása után a fészket eltávolítjuk.

4. Egyes esetekben a tetőtereken belül, zárt helyiségekben megtelepedett darazsakat különböző légtértelítési módszerekkel (pl. hidegködképzés, füstpatronozás) is kiirthatjuk.

5. Indokolt esetben a fenti munkafolyamatokat kiegészítve úgynevezett speciális darázscsapdákat helyezünk ki, amely a benne található vonzó hatású folyadék segítségével összegyűjti az újabban érkező példányokat.

 

Nagynyomású porozógépes darázsirtás megrendelése ... 

 

darázs maradék

Nagyon fontos, hogy megfelelő védőruha nélkül, sose közelítse meg a fészket, mert számos esetben vezetett ez már tragédiához. A darazsak akár az életük árán is védelmezik a fészket és környékét, ugyanakkor veszély esetén számos darázs egyed kerül elő, s támad az őket veszélyeztető emberre, állatra. 

Allergiás személyeknél a darázscsípés akár halálos kimenetelű is lehet !!! 

Kérje szakember segítségét, ne próbálja meg házilagos módszerrel kiirtani a darazsakat. A nem látható fészkek, akár 1 méteres átmérőjű labdához hasonlító alakzatúak is lehetnek, amik több tízezer egyedet is tarthatnak. 

 

Az irtás utáni tennivalók, lehetséges tünetek:

Az irtást eredményeképpen a darazsak nagy része azonnal elpusztul, azonban előfordul, hogy néhány óráig, napig még minimális mennyiségű, problémát már nem okozó példány jelenik meg. Ezután a kezelt területen teljesen megszűnik a probléma.

Munkánkra a feltételek betartása mellett, valamint a műszaki hiányosságok kijavítása esetén teljes körű garanciát vállalunk.

Az irtás költségei

 

Gyakran felmerülö kérdések, válaszok a darazsakkal kapcsolatban: